fbpx

H.-P.: 9.00 - 17.00 | Szo.: 9.00 - 13.00 | Vas.: Zárva

Szakértői Blog

Optikán belüli újdonságokról, érdekességekről olvashat.

Szemüvegesként, hogyan oldjuk meg a síelést? - Téli Sportok Kényelmes Élvezetének Titkai

A cikk megírásához az ötletet Ti adtátok, akik hozzánk az optikába betértek. Decemberben kb. minden új kontaktlencse illesztésem a síelés indukálta. Ahogyan egyre többen fedezik fel a téli sportok szeretetét, mi szemüvegesek gyakran állunk szembe azzal a kihívással, hogy hogyan élvezzük ugyanúgy a síelést, mint szemüveg nélküli társaink.

Először is egy kis személyes résszel kezdeném. 7 éves korom óta síelek 15 évesen lettem szemüveges, sokáig szemüveg nélkül síeltem/ snowboardoztam, de kb 20 éves korom óta szemüvegben síelek én is kipróbáltam már minden féle variációt. A cikk végén megosztom azt is nekem mi vált be.

Ez a cikk áttekinti a különböző lehetőségeket, amelyek segítségével Mi szemüvegesek is élvezhessük a síelés minden pillanatát. 5 pontba vettem az opciókat. Minél magasabb a pont értéke, annál kényelmesebb jobb megoldás.

1 PONT. Csak szemüvegben való síelés:

 Bár egyszerű megoldásnak tűnhet, fontos több tényezőt is figyelembe venni, pl. az időjárási viszonyokat. A havas lejtőkön az UV-sugárzásnak szemünk fokozottabban ki van téve. Ezért fontos, hogy szemüvegünk UV védelemmel legyen ellátva, illetve érdemes magatokkal vinni pótszemüveget, mert síelés közben esés miatt eltörhet a szemüveg. Jó ha törhetetlen lencsés a szemüveged, és maszív keretben van. (Nem ideális a fúrt keretek, a vékony damilos keretek, a nagyon rigid anyagból készültek, mert könnyen törnek.) Nagyon fontos része az is, aki a szemüvegét választja legyen nála megfelelő tisztító folyadék és törlőkendő és kulcsfontosságú a párásodás elleni védelem is. Amit minden pályáramenetel előtt fel kell vinni a szemüvegre.

Csak szemüveges megoldás lehet a dioptriás napszemüveg előtétes szemüvegek és a fényre sötétedők. Legnagyobb probléma velük, ha nagyon erős köd van vagy esik a hó, akkor állandóan törölgetni kell és sajnos nem nagyon fogsz látni.


Tipp: egy mikroszálas törlőkendő mindig legyen a zsebedben.

Image

2 PONT. A Szemüveg és a Síszemüveg Kombinációja:

Néhány speciális, kicsit nagyobb síszemüveg lehetővé teszi a dioptriás szemüveg egyidejű használatát. Vagyis rá tudod venni a szemüvegre. A ma divatos nagyobb keretekkel ez viszont nagyon kevés eséllyel megoldható. Ha emellett döntesz akkor időben kezdj el a meglévő szemüvegedhez keresni olyan síszemüveget amivel ez megoldható. Ennél a megoldásnál is figyelni kell a párásodásra, mert sajnos sokkal nagyobb eséllyel fog bepárásodni. :( Nem egy jó megoldás, régebben a keskeny kereteimmel így síeltem, nem szerettem.

Image

3 PONT. Belső clip-onos síszemüvegek, azaz dioptriázható síszemüvegek:

Ezek speciális kialakítású síszemüvegek, amibe bele lehet tenni, egy dioptriázható clip-ont. Ezek nagyon jól tudnak működni. De itt is azért érdemes a páramentesítő használata.

4 PONT. Sísakon lévő sild, azaz sisak beépített síszemüveggel:

Ha nem akarsz kontaktlencsét, akkor ez a legjobb megoldás. 6-8 éve ilyennel síelek, snowboardozok és ezt szeretem a legjobban. Egy hátránya van, az enyémben nem lehet cserélni a “rostély” részt, azaz a síszemüveg lencséjét, így ha esik a hó és köd van akkor sajnos nem jó. De ha olyat veszel amiben ezt is lehet cserélni akkor szerintem szuper megoldás. Minimum két lencséd legyen hozzá és az időjárásnak megfelelően cseréld a lencsét. Ha napos az idő annak megfelelő sötétebb lencsét teszel bele, ha borús, hóesős akkor kontraszt fokozót. :) Párásodási védelem itt is fontos, de ennél a megoldásnál fog a legkevésbé párásodni. (mire végére értem a cikknek találtam a sisakomhoz ködös időben való lencsét, már meg is rendeltem )

Image

5 PONT. Kontaktlencsék:

 A kontaktlencsék kényelmes megoldást kínálnak, lehetővé téve a hagyományos síszemüvegek viselését, abban az esetben ha a szemed bírja a kontaktlencsézést. Napi lencse lehet a legpraktikusabb megoldás. Egyrészt akkor teszed be, amikor tényleg a pályán vagy, ne félj sokáig elállnak ezek a lencsék akár 2-3évig is így ha több darabot veszel, akkor is el fogod tudni használni. Ügyeljünk a napi lencsék higiénikus cseréjére és vigyük magunkkal a szükséges felszerelést.
A kontaktlencsék esetében ajánlott otthon gyakorolni a használatukat, hogy a hegytetőn ne érjenek kellemetlen meglepetések. Emellett mindig szánjunk időt reggelente a lencsék beillesztésére, hogy zökkenőmentesen indulhassunk a sípályákra.
Fontos, minden esetben szakember által illesztett lencsét viselj a szemed egészsége miatt. Sajnos egy rosszul illesztett lencse egészségileg károsíthatja a szemedet.


Ha kontaktlencse mellett döntesz akkor itt tudsz időpontot kérni: 

Az én megoldásom, eddig a beépített síszemüveges sisak, a 4-es pont volt. Viszont idén végre találtam számomra is kényelmes jó látást biztosító kontaktlencsét. Így idén kontaktlencsében fogok síelni.
Utoljára 10 éve próbáltam a kontaktlencsét, viszont az elmúlt időszakban sokat fejlődtek alapanyagban és cilinderes fok kiosztásban is a kontaktlencsék, így számomra is gyártanak már jó lencsét - hippi hurrá. Viszont a prizmáimmal a kontaktlencse továbbra sem tud mit kezdeni, de ez nem baj 5-6 órát kibírok a prizmáim nélkül.


Szóval síelésre fel!!!

Érdeklődjön telefonon:

Image
Egy család, egy szívvel, egy lélekkel
41 éve az Önök tökéletes látásáért!
Nyitvatartás:
  • Hétfő - Péntek: 
  • Szombat:
  • Vasárnap:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 54.

Területek