fbpx

H.-P.: 9.00 - 17.00 | Szo.: 9.00 - 13.00 | Vas.: Zárva

Optividual látásvizsgálat – Colorlite módszer
Esetleg színtévesztő? A Dunakanyarban csak nálunk a Máté Fotó-Optikában kapható személyre szabott színtévesztést korrigáló szemüveg.

25 éves egyetemi kutatómunka eredményeire alapozva a Colorlite Kft. színtévesztést korrigáló szemüvegeket fejlesztett ki, a színtévesztők és színvakok számára. A színtévesztők egyedi színlátásvizsgálati eredményei alapján, személyre szabott színtévesztést korrigáló szemüvegeket készítünk, hogy ezáltal fedezzenek fel több színárnyalatot, amit azelőtt rejtve maradt számukra. A Máté Fotó- Optikában lehetőség van személyre szabott OptiVidual vizsgálara, ahol teszteljük a színlátását is, és ha kell akkor a Colorlite tesztet is elvégezzük és megmutatjuk,hogyan lehet újra élvezni a színeket.

Alapvető információk a színtévesztésről

A világot öt érzékszervünkkel érzékeljük. Ezek közül legtöbb információt a látás közvetít felénk.

A modern embernél az érzékszervek információ közvetítő szerepe körülbelül így alakul: látás 90%, hallás 5%, tapintás 2%, ízlelés 2%, szaglás 1%. Az európai férfiak 8%-a, míg a nők 0,4…0,5%-a “vörös-zöld” színtévesztő. Az örökölt kék színtévesztés (tritanópia) előfordulása ritka, a népesség mintegy 0.05%-ában fordul elő. A színtévesztők gyakran a “színvak” jelzőt kapják, pedig csak a színlátás megváltozásáról beszélünk, amely kihatással van az életminőségre és a munkára. A fejlett világban (USA, EU, Japán) jelenleg közel 33 millió színtévesztő él.

A színtévesztő gyermekeknek problémái adódhatnak az óvodában, vagy az iskolában, mert vörös füvet rajzolnak, zöld tetőket, nem tudják megoldani a matematikai problémákat, stb. Gúny tárgyai is lehetnek hamar, ha nem tudják megkülönböztetni a könyveket a színük alapján vagy a térképeket és a táblát sem tudják olvasni.

 

 

A színtévesztés több mint 100 szakma vállalásából zárhatja ki Önt.

Az élet számos területén hátrányos helyzetben vannak a színtévesztők. Több mint száz szakmában (Pl. textilipar, autó-, festék, élelmiszer- és kozmetikai ipar) nem tudnak ugyanolyan eredményesek lenni, mint a jó színlátók.

A közlekedésben pedig saját magukra és másokra is veszélyesek lehetnek. A színtévesztők sokkal több közlekedési balesetet idéznek elő, mint az ép színlátók.

A színtévesztés már óvodás és iskolás korban is nehéz helyzetbe hozza a színtévesztő gyermekeket: nem ismerik fel a színes jelzéseket ruháikban, helytelenül használják a színeket rajzaikon, ügyetlennek bizonyulnak a színes műanyag formákból kialakított logikai játékokban, rosszul látják a térképeket és a színes tankönyveket.

Színvakság és színtévesztés

Az emberi szem három elsődleges színt tud felismerni, a vöröset, a zöldet és a kéket. Az összes többi szín a három alapszín keverésével állítható elő. Színtévesztés esetén az alapszínek eltérnek a normál színlátók alapszíneitől.

Vörös színtévesztés esetén a vörös alapszín látszik sárgás árnyalatúnak, zöld színtévesztés esetén pedig a zöld alapszín látszik sárgás árnyalatúnak. Mindkét esetben a vörös és a zöld szín között csökken a különbség, ezért vörös-zöld színtévesztésnek szokták nevezni.

A kék alapszín hibája nagyon ritka, míg a színvak emberek a szürke árnyalatait tudják csak megkülönböztetni (ez a teljes színvakság). A legutóbbi színlátás elmélet szerint a színvakságot a színtévesztés szélsőséges eseteként ismerik el.

 

 

Kérjen időpontot egy OptiVidual komplex látásvizsgálatra/ színtévesztő mérésre!


Színtévesztés-korrigáló szemüveghez jutás lépései

A megadott időpontban szánjon rá 1 órát a mérésre. Ez tartalmazza az alapos OptiVidual látásvizsgálatot és szemészeti szűrést is amennyiben igényt tart rá.

  1. Majd a mérést a színtévesztés vizsgálatra rendeletileg előírt Ishihara teszttel folytatjuk. 
  2. Majd a Colorlite Atlasz segítségével meghatározzuk a színtévesztés típusát és súlyosságát. Ezután próbalencsék alkalmazásával több Colorlite színlátás javító szemüveg hatását kipróbáljuk, és amelyik a legjobb eredményt adja, azzal ismét megnézzük az Ishihara tesztet. Ha minden ábrát felismer, legfeljebb 1-et nem lát teljesen jól, akkor a kiválsztott szemüveg hatására 100 % javulás jött létre.
  3. Ezen idő alatt kipróbáljuk a színlátást korrigáló szemüvegeket is, és megvizsgáljuk, mennyire javítják a színlátást.
  4. Ha a javulás mértékével elégedett a páciens, azonnal megrendelheti a szemüveg legyártását.
  5. A szemüveg legyártása kb. 2 hetet vesz igénybe. Szemüvegviselőknek a megfelelő dioptriájú lencsékre, nem szemüvegeseknek nulla dioptriás lencsékre készítjük el a korrekciós lencséket.

 

 

Amikor felveszi a szemüveget, hagyjon időt a szemének hogy alkalmazkodjon (adaptálódjon) az új színes környezethez. Ez néhány percet is igénybe vehet. Először a színek furán pirosnak tűnnek. Az eredetileg fehér szín is pirosnak látszik, mert még nem állt be az új „fehér színegyensúly”.

A színadaptáció kb 90-120 mp-ig tart egy jól megvilágított környezetben. Az új színegyensúly kb 2 perc elteltével áll be, amikor a fehér színek ismét fehérnek látszanak. Az adaptáció nagyon fontos és szükséges része a színtévesztést korrigáló mechanizmusnak. A következő videó a színtévesztés korrekció és a színadaptációs mechanizmust mutatja be.

 

 

Tesztelje színlátását

Színtévesztő teszt ahogy a színtévesztők látják

A Colorlite színlátás vizsgáló tesztben az a feladat, hogy meg kell találni, hogy hol szakad meg a gyűrű. A teszt színeit az úgynevezett színtévesztők konfúziós vonalairól válogattuk. Ezeket a színárnyalatokat, ők nehezen különböztetik meg.

A következő képek és videó azt mutatják, hogy a különböző típusú színtévesztők, hogyan látják a teszt ábráit. Csúsztasd a kék csúszkát ide-oda a lenti képeken!


Nyomtatás   E-mail

Érdeklődjön telefonon:

Image
Egy család, egy szívvel, egy lélekkel
40 éve az Önök tökéletes látásáért!
Nyitvatartás:
  • Hétfő - Péntek: 
  • Szombat:
  • Vasárnap:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 54.

Területek