fbpx

H.-P.: 9.00 - 17.00 | Szo.: 9.00 - 13.00 | Vas.: Zárva

Szakértői Blog

Optikán belüli újdonságokról, érdekességekről olvashat.

SZEMFENÉK SZŰRŐVIZSGÁLAT PUPILLATÁGÍTÁS NÉLKÜL

Digitális funduskamerával SOTE távdiagnosztikával!

Egy újabb csúcstechnológiás szemvizsgáló műszer a Máté Fotó- Optikánál 2019. tavaszától!

Nagyon fontos szűrővizsgálatról van szó. A szemfenék szűrővizsgálattal számos szembetegségre deríthetünk fényt, de különös jelentősége van bizonyos általános betegségek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) állapotának megítélése szempontjából is.

A digitális funduskamera vizsgálat egy modern eljárás. Digitális fényképet készítünk a retináról, melyet részletesen elemzünk a Semmelweis Egyetemre is elküldjük, ahol távdiagnosztikában 11 féle szemfenéki elváltozásra szűrnek. A készülék alkalmas arra, hogy pupillatágítás nélkül is pontos, részletes képet kapjunk a retináról, így pupilla tágításra sincs szükség. Így fog tudni autót vezetni, és dolgozni is utána ? A lehető legkényelmesebb szűrési technológia.

A fundus kamerával végzett kíméletes, gyors vizsgálat, valamint a klinikai háttérrel való közvetlen összeköttetés révén segítenek megelőzni a látásromlást és végül vaksággal járó folyamatot.

A képeket megőrizzük, így hosszútávon is követhetővé válik szeme egészségügyi állapotának változása.

nexy fundus kameraForrás: nexy sight fb oldal

Miért fontos, hogy rendszeresen szemfenék szűrővizsgálatra jöjjön?

A szem önálló megbetegedései (retinaleválás, keringési zavarok, daganatok, makuladegeneráció) mellett, fontos megemlíteni, hogy a különböző belgyógyászati betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés) is okozhatnak szemészeti tüneteket, melyek folyamatos szemfenéki kontrollt igényelnek. Szűrővizsgálatunkat háziorvosok és diabetológusok is elfogadják.

Melyek a különböző betegségek következményei?

Hosszabb távon fennálló cukorbetegség (diabétesz) vagy magas vérnyomás (hypertonia) súlyos látásromlást, diabétesz esetén akár vakságot is okozhat, különösen, ha azt nem ismerik fel időben és nem kezelik megfelelően! Ezek a betegségek kezdetben tünetmentesek, ezért fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés.

A funduskamera segítségével gyorsan és egyszerűen elvégezhető a diabétesz szűrés is, hiszen annak tünetei a szemfenéken is megjelennek!

diabetic retinopathy 1
Cukorbetegség; forrás: https://ocularis.es/retinopatia-diabetica-i-conceptos/

A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás egyik vezető oka napjainkban az úgynevezett szemfenéki meszesedés, orvosi kifejezéssel makula-degeneráció. Köznyelvi elnevezése valójában helytelen, hiszen egyáltalán nem a szemfenéki erek meszesedése okozza.

A macula – vagy sárgafolt – az éleslátás helye, ez az ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éles látásért, és ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció elfajulást, e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

A makula degeneráció az időskor betegsége, s gyógyítása ma még egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges.

Tünetek: lassú látásromlás, központi látás romlása, olvasóképesség romlása, hirtelen nagyfokú látásromlás.

látásromlás tünetekMacula degeneráció forrás: https//:www.eyenuk.comensuccess-storieseyearteyeart-used-to-screen-for-dr-in-italy

Amennyiben régen járt szemészeti szűrővizsgálaton, itt tud bejelentkezni 12 lépéses OptiVidual teljes körű látásvizsgálatunkra.

Érdeklődjön telefonon:

Image
Egy család, egy szívvel, egy lélekkel
41 éve az Önök tökéletes látásáért!
Nyitvatartás:
  • Hétfő - Péntek: 
  • Szombat:
  • Vasárnap:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 54.

Területek