fbpx

H.-P.: 9.00 - 17.00 | Szo.: 9.00 - 13.00 | Vas.: Zárva

Szakértői Blog

Optikán belüli újdonságokról, érdekességekről olvashat.

Mi az a funkcionális optometria? Miért szeretem annyira?

A funkcionális optometria egy speciális területe az optometriának, amely a vizuális rendszer működésére és a látási folyamatokra összpontosít, nálunk az optikában a Polateszt és a gyermeklátásszűrés is ezen alapelvek alapján zajlik. A funkcionális optometria az általános optometria továbbfejlesztett formája, amely nemcsak a szem fénytörésére és a szemészeti egészségre összpontosít, hanem a látási problémák mögött álló működési problémákat is vizsgálja.

Image

Ilyen működési probléma lehet: 

  • Binokuláris egyensúlyhiány: Ez a probléma akkor fordul elő, amikor a két szem nem képes együttműködni és koordináltan mozogni. Ez befolyásolhatja a mélységészlelést, a térbeli érzékelést és a látás stabilitását.
  • Konvergencia hiányosságok: A konvergencia a két szem befelé forgatását jelenti, amikor a közelre nézésre fókuszálunk. Ha a konvergencia nem megfelelő, akkor nehézségek merülhetnek fel a közelre nézéskor, például az olvasás közben. Ez gyerekeknél komoly olvasási nehézséget okozhat felnőtteknél multifokális szemüveg megszokási problémákat.
  • Akkommodációs problémák: Az akkommodáció a szemlencse alkalmazkodóképességét jelenti a tárgyak éles fókuszálására. Az akkommodációs problémák lehetnek túlzott vagy csökkent akkommodáció, amelyek nehézségeket okozhatnak a tárgyak éleslátásában különböző távolságokban. Ezt is nagyon fontos egy funkcionális vizsgálat során elemezni.
  • Szemmozgás-kéz koordináció problémák: Ezek a problémák a szemek és a kézmozgások összehangolásának nehézségeit jelentik. Ez befolyásolhatja az olvasást, az írást és más tevékenységeket, amelyek finom kéz-szem koordinációt igényelnek.
  • Perifériás érzékelési problémák: A perifériás érzékelési problémák esetén a szemek és az agy nem megfelelően érzékelik és feldolgozzák a perifériás látás információit. Ez hatással lehet a tárgyak észlelésére és a környezet figyelésére.

A funkcionális optometria elismeri, hogy a látás nem csak a szemek optikai rendszerének kérdése, hanem összetett folyamat, amelyben az agy, az idegrendszer és a szemek közötti kapcsolat is meghatározó szerepet játszik. A funkcionális optometria kiemeli a látás és a szemek mozgásának, koordinációjának, fókuszálásának és binokuláris (két szemmel történő) látásának fontosságát. Tehát maga a Polateszt az csak egyetlen teszt a sok funkcionális teszt közül. A legjobb térképet a szem funkcióiról egy funkcionálisan gondolkodó optometrista tudja megadni.

Image

A szemek megfelelő koordinációja és együttműködése rendkívül fontos a látási folyamat és a vizuális információk megfelelő feldolgozása szempontjából. A szemek koordinációja az alábbi okok miatt fontos:

  • Térbeli érzékelés: A megfelelő szemkoordináció segíti a térbeli érzékelést. A két szemünk perspektívája és látószöge miatt a térbeli mélység érzetét kapjuk. Ez fontos a tárgyak helyes távolságának és elhelyezkedésének felismeréséhez.
  • Binokuláris látás: A binokuláris látás azt jelenti, hogy a két szemünk egyidejűleg dolgozik és ugyanazt a képet látja. Ez lehetővé teszi a mélységészlelést és a tárgyak háromdimenziós érzetét. Ha a szemek nem megfelelően koordinálódnak, akkor a binokuláris látás hiányosságai lehetnek, amelyek nehézségeket okozhatnak a mélységészlelésben és a térbeli érzékelésben.
  • Olvasás és írás: A megfelelő szemkoordináció elengedhetetlen az olvasás és az írás során. Az olvasás és az írás során a szemeknek együtt kell mozogniuk, hogy a szemek sima és pontos mozgást végezzenek a szöveg sorai között. Ha a szemek nem megfelelően koordinálódnak, akkor olvasási nehézségek, elveszett sorok vagy szavak, olvasási fáradtság jelentkezhet. Így a szemmozgásokat is részletesen vizsgálni kell, erre speciális funkcionális tesztek léteznek.
  • Szem-kéz koordináció: A megfelelő szem-kéz koordináció az egészséges motoros és vizuális kapcsolatot jelenti, amely szükséges például labdajátékokhoz, íráshoz vagy más tevékenységekhez. A szemeknek pontosan követniük kell a mozgó tárgyakat, és a kéznek megfelelően reagálnia kell ezekre a vizuális jelekre. Ha a szemek és a kézmozgások nem koordináltak, akkor nehézségek merülhetnek fel ezekben a tevékenységekben.
  • Biztonság: A szemek koordinációja és együttműködése nélkül nehézségek merülhetnek fel a térbeli tájékozódásban, az objektumok észlelésében és a reakcióidőben. Ez a közlekedés során vagy más tevékenységek során csökkentheti a biztonságot.

A funkcionális optometria módszerei között szerepelhetnek speciális vizsgálatok és tesztek a binokuláris látás, a szemmozgások, a szem-kéz koordináció és a perifériás látás értékelésére. A funkcionális optometristák célja az optimális látás elérése és a vizuális rendszer teljesítményének javítása a mindennapi tevékenységek, például az olvasás, az írás, a vezetés és a sport során.

Image

A szemek megfelelő koordinációja tehát nemcsak a látás minőségét befolyásolja, hanem számos mindennapi tevékenységhez is elengedhetetlen. Ha gondot tapasztalsz a szemek koordinációjával kapcsolatban, érdemes felkeresni egy  funkcionális optometristát, aki segíthet a problémák diagnosztizálásában és a megfelelő kezelési lehetőségek megtalálásában.

Dunakanyarban egyedüllállóan, csak mi foglalkozunk funkciónális optometriai vizsgálattal.

Amennyiben szeretnél egy ilyen vizsgálaton részt venni foglalj online időpontot hozzánk FUNKCIONÁLIS POLATESZT vizsgálatunkra. KATT IDE. 

Hasonló cikk a témában: 

https://optikaszentendre.hu/blog/mitol-is-mas-a-funkcionalis-optometrista-mint-egy-atlag-optometrista

Érdeklődjön telefonon:

Image
Egy család, egy szívvel, egy lélekkel
41 éve az Önök tökéletes látásáért!
Nyitvatartás:
  • Hétfő - Péntek: 
  • Szombat:
  • Vasárnap:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 54.

Területek