fbpx

H.-P.: 9.00 - 17.00 | Szo.: 9.00 - 13.00 | Vas.: Zárva

Szakértői Blog

Optikán belüli újdonságokról, érdekességekről olvashat.

Kit veszélyeztet a rövidlátás/szemromlás?

Miópia kontroll- Van már szemüveg- vagy kontaktlencse, ami kontrollálja a szemromlást!

Mint tudjátok most már több mint 1,5 éve foglalkozok miópia (rövidlátás) kontrolljával. 

Miópia, azaz a minuszosságnak a romlását már lehet kezelni! És kezelni is kell! Sajnos ez a lencse nem TB támogatott, ha lehetne minden rövidlátó gyermeknek receptre kellene felírni.

Image
Image

Kit veszélyeztet a rövidlátás?

A rövidlátás vagy miópia a szem refrakciós hibája, amikor a távoli tárgyak homályosan láthatók, míg a közeliek élesen. A rövidlátás kialakulása több tényezőtől függ, és a genetikai hajlam mellett számos környezeti és életmódbeli tényező is szerepet játszhat. Vagyis TEHETÜNK ELLENE!!!

Az alábbiakban néhány tényezőt sorolok fel, amelyek veszélyt jelenthetnek a rövidlátás kialakulására:

01

Genetikai hajlam

Ha a családban előfordul rövidlátás, nagyobb esély van arra, hogy valaki maga is rövidlátó legyen. Vagyis, ha a szülők közül egy is szemüveges akkor a gyermeket szűrni KELL!!!!
Image
02

Szemhasználat

Hosszabb ideig tartó közelre fókuszálás, például könyv, telefon vagy számítógép előtt való sok időtöltés, szorosan összefügg a rövidlátás kockázatával. Ez különösen igaz a gyerekekre és fiatal felnőttekre, akik sok időt töltenek közelre néző tevékenységekkel. Ennél a pontnál kihangsúlyoznám, mennyire fontos szerepe van a szülőnek és a tudatos nevelésnek. Mit mikor és mennyit adok a gyermek kezébe. Sajnos sokan idő előtt okos eszközöket engednek a gyermeknek, így növeik a kockázatot, hogy gyermekük szemüvegesség válik.
Image
03

Kevés kültéri tevékenység

Azok a gyerekek, akik kevés időt töltenek kültéren és kevés távoli tárgyat néznek, nagyobb eséllyel válnak rövidlátóvá. A kültéri tevékenységek, mint például játék, sport vagy sétálás a távoli látást serkenthetik. Illetve a kültéri fénymennyiség is jó hatással van a szemfejlődésre, nagyon fontosnak találom azt, hogy a gyermek napi minimum 2 órát kültéren legyen.
Image
04

Hosszú távú szemterhelés

Bizonyos munkakörök, például számítógépes munka vagy finom munka, ahol hosszú ideig kell közelre nézni, növelhetik a rövidlátás kockázatát. Természetesen gyermekeknél a nagyon sok közeli tevékenység miatti szemterhelés is járhat szemromlással.
05

Életkor

A rövidlátás általában gyermekkorban vagy serdülőkorban kezd kialakulni, és előrehaladhat a fiatal felnőttkorban. Az életkor előrehaladtával azonban a rövidlátás általában stabilizálódik ez körülbelül a 24-28 éves korra lesz. Miután állandósult a miópia érdemes műteni a szemet.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tényezők csak növelhetik a rövidlátás kockázatát, de nem jelentik egyértelműen a rövidlátás kialakulását. A szem egészségének megőrzése érdekében mindig fontos odafigyelni a rendszeres látásvizsgálatra és az egészséges életmód fenntartására, beleértve a rendszeres szüneteket a közelre néző tevékenységekből és a kiegyensúlyozott táplálkozást is. Ha aggódsz a szemed egészsége miatt, mindig érdemes optometristához vagy szemész szakorvoshoz fordulni,, aki segíthet a megfelelő diagnózisban és kezelésben. 

Image

Érdeklődjön telefonon:

Image
Egy család, egy szívvel, egy lélekkel
40 éve az Önök tökéletes látásáért!
Nyitvatartás:
  • Hétfő - Péntek: 
  • Szombat:
  • Vasárnap:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 54.

Területek