fbpx

H.-P.: 9.00 - 17.00 | Szo.: 9.00 - 13.00 | Vas.: Zárva

Szakértői Blog

Optikán belüli újdonságokról, érdekességekről olvashat.

COVID-19-cel kapcsolatos információk

A kanadai Szemkutatási és Oktatási központ (CORE) közzétette a kontaktlencse biztonságos használatáról szóló tájékoztatóit, amely tanácsot ad a koronavírus járvány idején alkalmazandó lépésekről.

A CORE anyaga tanácsokat tartalmaz a biztonságos kontaktlencse használathoz, valamint információt tartalmaz a COVID-19-cel kapcsolatos információkról.

Noha nincs összefüggés a COVID-19 és a biztonságos kontaktlencse viselés között, mégis világszerte, a lencseviselők millióinak érdemes fokozottan felhívni a figyelmét a kézmosás jelentőségére.

A látással foglalkozó szakemberek szerint alapvető fontosságú a kontaktlencsék tiszta, száraz kezekkel történő gondozása. Sajnos a száraz kezeket is sokszor elfelejtik a kontaktlencse viselők és csak legyintenek rá. Higgyék el nagyon fontos a vírusok/ baktériumok elkerülése érdekében, főleg egy ilyen járványos időszakban.

“Mindenki hirtelen Google-n talált kézmosási technikákat alkalmaz a COVID-19 terjedésével” – mondta Lyndon Jones, PhD, DSc, FCOptom, FAAO, FBCLA, a cikk társszerzője és a CORE igazgatója.

“Nyilvánvaló, hogy ez ésszerű tanács a vírus átterjedésének kockázatának csökkentése érdekében, azonban a jelenlegi válságon kívül a jó kézmosás technikájára kell összpontosítani a kontaktlencse-viselőknek is.

A témáról jelenleg rendelkezésre álló információkkal együtt időszerű arra emlékeztetni a lencsék viselőit, hogy az egyszerű alapos kézmosás mennyivel csökkentheti a lencsével kapcsolatos komplikációk kialakulásának kockázatát. “

A tanulmány megjegyzik, hogy a betegség elterjedésének csökkentésére alkalmas –a szappannal és vízzel végzett alapos kézmosás, majd az azt követő egyszer használatos törölközővel történő kézszárítás- és nagymértékben csökkenti a mikrobiális szennyeződés kézről szembe történő átvitelét is.

A tiszta kéz és a napi eldobható lencsék használata a kontaktlencsékkel kapcsolatos szövődmények legalacsonyabb kockázatát eredményezik. A többször használatos kontaktlencsék és azok tokjának tisztításra vonatkozó kiegészítő irányelvek letölthetőek a CORE’s Contact Lens Update oktatóanyagából.

Image

A legismertebb kontaktlencse szakértők eloszlatják a koronavírus / COVID 19 el kapcsolatos téves információkat. Kontaktlencse viselők védelme

Az információt a Centre for Ocular Research & Education szolgáltatja.

2020. március 12.

Kanadában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a kutatók a kontaktlencse biztonságos használatáról és kezeléséről útmutatást osztanak meg; az alapos kézmosás és a fertőtlenítés betartása fontos.

WATERLOO, Ontario, 2020, Március 12 /PRNewswire/ A világ 3 legtöbbet publikáló, a szem egészségével foglalkozó kutató válaszol a kontaktlencsékkel és a szemüvegekkel, valamint a koronavírus (COVID-19) világjárvánnyal kapcsolatban keringő félreértésekre.

  1. A kontaktlencse viselése biztonságos. Az elmúlt 48 órában felmerült álhírek és félreértések ellenére a kontaktlencsék viselése továbbra is biztonságos és rendkívül hatékony látásjavító eszköz világszerte több millió ember számára.

  2. Alapvető fontosságú a megfelelő kézmosás. Kontaktlencsék vagy szemüvegek használatakor a gondos és alapos kézmosás szappannal és vízzel, majd egyszer használatos papírtörölközővel történő kézszárítás elengedhetetlen. A kontaktlencse-viselőknél ennek minden behelyezés és eltávolítás előtt meg kell történnie.

  3. Fertőtlenítse a kontaktlencséket. A kontaktlencse-használóknak minden este el kell dobniuk a napi eldobható lencséiket, vagy rendszeresen fertőtleníteniük kell a havi és kéthetes lencséiket a gyártó és a szemész szakember utasításai szerint.

  4. Fertőtlenítse a szemüveget. Egyes vírusok, például a COVID-19 órákon át a kemény felületeken maradhatnak órákig, de akár napokig is, amelyek átvihetők a szemüveg viselőinek ujjaira, arcára. Ez különösen igaz a presbiópiásokra/ öregszeműeknél. A legtöbb presbiópiás használ olvasószemüveget, és valószínűleg naponta többször felteszik és leveszik. Úgy tűnik, hogy ez a korosztály a COVID-19 kialakulása szempontjából sebezhetőbb lakosság körébe tartozik, összehasonlítva az átlag kontaktlencse viselőkkel, akik jellemzően fiatalabbak.

  5. A kontaktlencse viselését függessze fel, ha beteg. A kontaktlencse viselésének megszüntetése betegség esetén, összhangban van az általános, betegség esetén vonatkozó útmutatásokkal.

  6. Nem bizonyított, hogy a szemüveg védelmet nyújt. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy szemüveg vagy szemüveg viselése védelmet nyújtana a COVID-19 vagy más vírus átvitel ellen.

A Contact Lens and Anterior Eye szaklapban közelmúltban megjelent cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a kézmosási szokások hogyan befolyásolhatják a kontaktlencsékkel kapcsolatos mikrobiális keratitiszt és a szaruhártya gyulladásos eseményeit. Az Egyesült Államok Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja és az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy az emberek gyakran tisztítsák meg a kezüket, hogy csökkentsék a vírus átterjedésének kockázatát.

Konkrétan azt tanácsolják minden embernek, hogy:

  1. Gyakran mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, főleg akkor, ha nyilvános helyen tartózkodott, vagy orrot fújt, köhögött vagy tüsszentett.

  2. Ha szappan és víz nem állnak rendelkezésre, használjon legalább 60% alkoholt tartalmazó kézi tisztítószert. Fedje le a kezének minden felületét, és dörzsölje össze őket mindaddig, amíg kiszáradnak.

  3. Ne érintse meg a szemét, az orrát és a száját mosatlan kezekkel.

  4. Használjon jóváhagyott védőeszközöket (orvosi maszkok, szemüveg vagy arcvédő) LINK

A kontaktlencse kezeléssel kapcsolatos kutatást a szemész szakemberek és kontaktlencse viselők is elérhetik a következő linken (angol nyelven).

Lyndon Jones, a Waterloói Egyetem Szemkutatási és Oktatási Központjának (CORE) igazgatója ; Philip Morgan, a Manchester Egyetem (Egyesült Királyság) Eurolens Research igazgatója; és Jason Nichols, a kutatás alelnöke és a Birminghami Optometriai Iskola Alabama Egyetemének professzora (Egyesült Államok), valamint a Contact Lens Spectrum főszerkesztője felhívja a szemész szakemberek és a fogyasztók figyelmét a mindennapi rutin ápolás fontosságára.

Érdeklődjön telefonon:

Image
Egy család, egy szívvel, egy lélekkel
41 éve az Önök tökéletes látásáért!
Nyitvatartás:
  • Hétfő - Péntek: 
  • Szombat:
  • Vasárnap:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 54.

Területek